Här på den plats där fjällvråken dansade föddes idén till det avrundade rum som likt ett jättelikt fågelägg reser sig ute bland stenbumlingarna på kalhygget. En öppning i betongskalet bjuder oss att stiga in i den 17 ton tunga och klassiskt rena formen. Utanför lämnas den sargade naturen, ögonen finner vila i den välvda salen där väggarna tonar från havets blå till himmelens. I den cirkelrunda öppningen ovanför ser vi molnen vandra, det outgrundligt blå eller kanske en dansande fjällvråk.

“Mitt val av stad og ide gjorde seg sjølve. Eg ville lage ei historie om mitt første møte med Nord-Sverige då eg var sju år gammel, sumaren 1959. På heimveg frå familiebesøk i Nord-Noreg reiste vi dagesvis gjenom skog i Finland og Sverige. Som born måtte eg alltid løfte foten kvar gong bilen køyrde over ein skugge frå eit tre. På lange sumardagar fell det uendeleg mange skuggor over vegen når ein drar slik gjennom dei store skogane, og eg tenker med ei trøtt smerte tilbake på så mange tre.

Eg ville arbeide med skogen og konsentrerte meg om alle trea på turen frå Umeå til Borgafjell. Ved Dorothea ga eg opp, var sliten og trøtytt, ønskte meg berre ein stad å kvile der ein kunne sleppe sjå trea, naturen og alt det som hendte rundt bilen. Eg ville stanse, gå ut i landskapet, berre sjå himmelen, stjernene. Rense kroppen for syn og tankar.

På kartet kryssa eg av ein aktuell stad for mitt prosjekt i eit flathogst-felt. På tilbaketuren neste dag stansa vi der så eg fekk sjå næraner på området. Då stilte ein fjellvåk over meg og blei hengande i lufta for å jage meg bort. Den ga ei fantastisk oppleving av eit ‘himmel møte’ som forsegla min stad.”

Konstverket finns placerat på en liten kulle, 55 km väster om Dorotea och 5 km väster om byn Högland.

INFORMATION

Konstnär
Solfrid Mortensen

Fotograf
Göran Furstedt

GPS koordinater
WGS84: N64° 38′ 2′ E15° 48′ 0′
Decimal: 64.6339, 15.8000

Google translate »